THE GREAT ENTERTAINERS | Ralph Winter
22840
post-template-default,single,single-post,postid-22840,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.8.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

THE GREAT ENTERTAINERS

RALPH WINTER, CO-DIRECTOR OF THE EPONYMOUS DESIGN COMPANY, REFLECTS ON A KITCHEN PROJECT IN NEWTON ABBOT, DEVON THAT WAS MADE TO SOCIALISE IN.

LOOKING AT THE initial brief for this kitchen project, our clients enjoyed hosting dinner parties and had a reasonable sized kitchen, but wanted to increase its size to cater for more sociable seating and entertaining needs. They wanted to knock down the wall separating the kitchen and dining room and create a much bigger space. Our first meeting was about creating a wish list of all the things they wanted/needed in the space.

The property is an upside down house – meaning that the kitchen is on the first floor – and this posed the greatest challenge. This meant a lot of lifting and carefully manoeuvring tall units, appliances and stone worktops up flights of stairs.

Our clients knew right from the start that they wanted our gold green slate veneer door for their kitchen. With its natural qualities and various colours running through it, we used the wood to help emphasis the bronze colour elements in the stone door, but also to bring some warmth into the kitchen. We think the textures and materials of the stone and wood marry perfectly together.

We used mirror in this kitchen to create more space, and to bring the views from the garden into the room. We opted for a bronze finish in the mirror to tie in with the stone and wood finishes.

We used large wall tiles on the back of the dining room wall to bring the stone theme into this area of the room, which balances perfectly with the wooden bookcase and mirror.

One of the focal points is the tall Siemens ACool Wine Cooler with dual temperature zones for red and wine white storage. The induction hob is Siemens with an integrated extractor, which provides a sleek non-intrusive solution to extraction. The ovens are both Siemens, offering single oven with microwave above. Behind the doors are Siemens fridge, freezer and dishwasher. The kitchen also houses the Quooker combi hot tap, which helps the kitchen stay minimalistic as there is no need for a kettle on the worktop.

The island is there to bring both areas of the room together. The seating on the island is for casual dining and also for when dinner parties are hosted: it’s perfect for pre drinks, pre nibbles and seating whilst the cook does their magic! By having the hob on the island this provides a more sociable solution for the cook and their guests.

Clever lighting is a must! It can create so many different atmospheres in a kitchen. As this is also a space for eating, it’s great to be able to turn off the task lighting and add a different feel with softer pendant lighting.

The clients are over the moon with the project. They’ve had several dinner parties in their new space and have enjoyed them all. The space we designed for them has provided everything they’d hoped for and more…



Sign up for our Newsletter

If you would like to receive invitations to exclusive showroom events and information regarding offers/ promotions, please sign up here. Your information will not be shared with third parties and is confidential.